4 kysymystä torien kehittämisestä

23.10.2024 / 11:57

Kehityspäällikkö Anna Pakarinen inspiroituu toreista, niiden historiasta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista. Esitimme hänelle 4 kysymystä torien kehittämisestä Kaupunkitiloissa.

Minkälaisia eri merkityksiä toreilla on kaupungeissa?

Torit ovat ajanvieton ja kohtaamisen paikkoja, ostospaikkoja ja yritystoiminnan paikkoja. Ne ovat luontevia tiloja kokoontumiseen erilaisissa yhteisölle merkittävissä hetkissä. Vilkas tori leppoisana kesäpäivänä on kuin hyväntuulinen sosiaalinen media, paikka vaihtaa tietoa ja kuulumisia, paikka viihtyä osana yhteisöä.

Tori on yhdistävä tekijä. Sosiaalisesti, yhteiskunnallisesti ja kaupunkirakenteellisesti.

Torit saavat sielunsa sijainnista. Mitä on kunkin torin ympärillä ollut sen syntyessä, ja millainen on ympäröivä alue nyt ja tulevaisuudessa. Ketkä käyttävät toria, ketkä kokevat sen omakseen.

Hyvät yhteiset, jaetut, julkiset tilat ovat merkityksellisiä monesta syystä. Poikkeusaikoina, paineentasaajina, alueiden vetovoiman ja menestyksen kannalta. Tori on tällaisena kansainvälisesti tunnettu ja aikaa kestävä konsepti.

Vilkas tori leppoisana kesäpäivänä on kuin hyväntuulinen sosiaalinen media.

Millä tavoin toreja kehitetään Kaupunkitiloissa?

Meillä on yhteistyökumppaneina torielämän asiantuntijat ja päivittäin paikalla olevat tarkkailijat: torikauppiaat. Heistä moni on jopa vuosikymmeniä todistanut aitiopaikalta sitä, mikä pysyy, mikä muuttuu. Myös torien kävijöiden ja uusien käyttäjien toiveet ja tarpeet kiinnostavat. Niitä pääsemme kuulemaan ja havainnoimaan esimerkiksi tapahtumissa. Tapahtumat ovat loputtoman kiinnostava tapa nähdä tuttu tila aivan uudessa valossa: tutkia tilan ulottuvuuksia, erilaisia yleisöjä, moneksi muuntuvaa tunnelmaa!

Kaikille Kaupunkitilojen hallinnoimille toreille on suunnitteilla peruskorjaus kymmenen vuoden sisällä. Näiden kunnostusten ja muutosten suunnittelussa Kaupunkitilojen rooli on tuoda esiin torikaupan, tapahtumien ja muun torin käytön tarpeita. Tulevaisuusnäkökulma on olennainen: miten nyt tehtävät muutokset suunnitellaan vastaamaan tarpeisiin pitkällä tähtäimellä? Millaisen tulevaisuuden haluamme nähdä? Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia erilaisin kokeiluin.

Torit ovat täynnä aikojen ja tapojen kerrostuneisuutta. Myös näiden historiallisten ja kulttuuristen kerrostumien toivomme säilyvän paikan hengessä, vaikka torit ja niiden ympäristö muutoksessa ovatkin. 

Minkälaisia odotuksia ja toiveita helsinkiläisillä on toritoiminnalle?

Kyselyiden ja keskustelujen perusteella toiveiden kärjessä ovat istuskelun, oleskelun ja kohtaamisten mahdollisuudet. Torien toivotaan säilyvän myös tavalla tai toisella kauppapaikkana. Perinteitä vaalivana, ja tulevaisuudessa kaikenlaista uutta houkuttavana, matalalla kynnyksellä.

Teemajuhlat ja erilaisten kausien esiin nostamista toivotaan useissa kommenteissa. Kaupunkilaisilla on paljon loistavia ideoita toreille – meidän pitää huolehtia, että niitä pääsee myös toteuttamaan.

Minkä muutoksen haluaisit itse nähdä toreilla Helsingissä?

Enemmän ihmisiä! Tarkoittaen enemmän tilaa heille. Tilaahan toreilla nimenomaan on, mutta tyhjänä se ei yksittäistä kävijää palvele. Lisää pysähtymisen syitä ja mahdollisuuksia.

Toivoisin näkeväni myös torien iltojen aktivoituvan, ja aamujenkin entisestään. Aikainen aamu torilla palkitsee poikkeuksetta. Aamu on kaupunkielämässä vielä jotenkin aliarvostettu aika. Se on henkilökohtainen, ei yhteinen. Voisi olla sitäkin.